Sınavlara Nasıl Çalışılır?

Sınavlara Nasıl Çalışılır?

Sınavlar günlük hayatımızın önemli bir parçasıdır. Bütün öğrenciler sınavda başarılı olmayı istemektedir. Bu nedenle sınavlara nasıl çalışılır, verimli ders çalışma yöntemleri nelerdir sorularını sık sık dile getirmektedirler. 

Sınavlarda başarılı olmak için öncelikle sınava yönelik doğru çalışma yöntemlerinin bilinmesi gerekmektedir. Sınavlara yönelik doğru çalışma taktiklerini bilmeyen öğrenciler büyük hayal kırıklığı yaşamaktadır. Beklenenden düşük sınav performansı gösteren öğrenciler, çalıştığının karşılığını alamadığını ifade etmektedir. Bireyler verimli ders çalışarak benlik saygısını ve sınav notlarını da yükseltebilir.

 

Sınav sonuçları öğrenciler için oldukça önemlidir. Sonuç odaklı ders çalışmak öğrencilerde yüksek kaygıya yol açmaktadır. Kaygı olması gerekenden fazla olduğunda akademik performansı olumsuz etkilemektedir. Sınav sürecinde bilgiyi doğru kullanmak ve kaygıyı yönetebilmek gerekmektedir. 

 

Sınava çalışan öğrenciler doğru bir plan sayesinde başarılı olmaktadır. Haftalık programda ders çalışmanın yanında spor, yürüyüş, sosyal aktivite ve eğlenceye de zaman ayrılmalıdır. 

 

Verimli Ders Çalışma Yöntemleri

Öğrencilerverimli ders çalışma yöntemleri sayesinde daha az yorularak da yüksek not alabilirler. Verimli ders çalışmak için planlı ve disiplinli olmak gerekmektedir. Yeterli, dengeli beslenmek ve iyi uyku kalitesine sahip olmak başarıyı arttıran unsurlardır. 

 

Verimli ders çalışma yöntemi kişiden kişiye değişmektedir. Bu nedenle öğrenciler kendilerine en uygun koşullarda ders çalışmalıdır. Kişinin öğrenme yöntemine göre ders çalışması faydalı olacaktır. Öğrenme yöntemleri anlamayı kolaylaştıran unsurlardır. Görsel, işitsel ve kinestetik öğrenme tarzları ile öğrenciler maksimum fayda sağlayabilmektedir. Doğru çalışma yöntemleri açıklamak gerekirse: 

  • ders çalışma süresi yerine konu odaklı çalışma planı oluşturulmalı,
  • çok iyi bilinen konu yerine daha az bilinen konular çalışılmalı,
  • tekrar sayısı ve süresi arttırılmalı,
  • gerçekçi ve doğru hedefler belirlenmeli,
  • doğru ve güvenilir ders kaynağı seçilmelidir,
  • testlerde yapılan yanlışlara ekstra zaman ayrılmalı,
  • çalışma odası ders çalışmaya yönelik düzenlenmeli,
  • uyumak için kullanılan giysilerle ders çalışılmamalı,
  • günlük, haftalık ve yıllık hedefler olmalıdır. Sınavlara çalışırken eğitim uzmanlarından 

yararlanmak sürecin daha sağlıklı yönetilmesini  sağlamaktadır.

 

Hızlı Test Çözme 

Başarı için günlük olarak test çözmek gerekmektedir. Ders tekrarı sonrasında test çözerek konunun daha iyi anlaşılması sağlanmaktadır. Sınava hazırlık sürecinde hızlı test çözme stratejileri sınavda ekstra süre kazandırmaktadır. Test çözmek aynı zamanda iyi bir tekrar demektir. Testler farklı soru tipleriyle hazırlandığı için öğrencilerin bakış açıları genişlemektedir.

 

Yapılan çalışmalara göre öğrenciler matematik ve ingilizce derslerinden daha çok zorlanmaktadır. Zorlanılan derslerde çözülen test sayısı da bu nedenle düşüktür. Matematik testlerinde zorlanan öğrenciler çözümlü sorular çözerek daha başarılı olabilir. 

Ders çalışma düzeninde sayısal derslerden sonra sözel ders çalışarak zihin dinlendirilebilir. Bu nedenle matematik testinden sonra İngilizce test çözerek daha az yorulma sağlayabilirsiniz.