Sınavını bitiren adaylara temel soru kitapçığı ile cevap anahtarını sınava girdikleri aynı gün ÖSYM’nin ais. osym. gov.tr adresinden erişim açılmaktadır. Adaylar sınav sorularının açıklamasından sonraki 10 gün içinde ÖSYM’nin sunduğu genel amaçlı dilekçeyi doldurarak sınav sorularına itiraz edebilmektedir.
ALES, lisans eğitimini tamamlamış adayların öğrenim ve akademik seviyelerini yükseltmek amacıyla girdikleri sınavdır. Akademik personel ve lisansüstü eğitimi eğitimi giriş sınavı anlamına gelmektedir. Akademik alanda üniversitelerde araştırma görevlisi, öğretim görevlisi olmak veya alanında uzmanlaşmak adına doktora için girilen sınavdır. Doktorasını yapmak isteyen adayın bu sınavdan alacağı üniversitelerin belirttiği puan şartından sonra dil sınavından da aldığı puanla aday doktoraya alanında uzmanlaşmaya başlamış bulunmaktadır. Temel yeterlilik seviyesini ölçen bu sınav Türkçe ve Matematik konularında 50’şer soru içeren toplamda 100 sorudan oluşan bir sınavdır. Adaylar 100 soruyu 150 dakika içinde çözmelidir. Her yıl ÖSYM tarafından 3 kere uygulanan bu sınav farklı zaman dilimlerinde yapıldığından ÖSYM’nin güncel sınav takvimi adaylar tarafından takip edilmelidir. Sınavın geçerlilik süresi ise YÖK tarafından 3 yıldan 5 yıla yükselmiştir.
Sözel ve Sayısal bölümlerden oluşan bu sınavda 50 Türkçe, 50 matematik sorusu bulunmaktadır. Sözel bölümde dil bilgisi konularından ziyade;
-Paragrafta anladığını sorgulama
- Düşüncenin akışına göre cümleyi tamamlama
- Sözcükte ve cümlede anlam
- Düşüncenin akışını bozan ifadeyi bulma
- Sözel mantık soruları bulunur
ÖSYM’nin KPSS veya DGS gibi yaptığı diğer sınavlardan farklı olarak ALES de sözel mantık soru sayısını daha fazla uyguladığı bir sınavdır. Örneğin KPSS de sadece 1 sözel mantık sorusu bulunurken ALES de 2 tane toplamda 8 sorudan oluşan ve standart sapmaya daha fazla etki eden sözel mantık soru kapasitesi bulunur. Adayların özellikle buna dikkat ederek sınava hazırlanması, ağırlığı buraya vermesi ölçmede beceri kapasitelerini yükseltecektir.
Sayısal alanda ise;
Temel matematiksel işlemler ( rasyonel, devirli sayılar, üslü ve köklü ifadeler)
Tekli ikili denklemler ve problemler
Geometri başlıkları bulunur
Her soruya 1,5 dakikanın düştüğü bu sınavda adaylar zaman yönetimi konusunda dikkatli olmalıdır.
Adayların her testteki verdiği doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanıp, doğru cevap sayısından
yanlış cevap sayısının 4/1’i çıkartılarak net puan hesaplanır. ( 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir)
Her test sınavı için adayların net puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanıp adayların puanları, ortalaması 50 standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülür. Böylelikle sayısal ve sözel standart puanları (SP) hesaplanır.
Puan Türü Sayısal Testi Sözel Testi
ALES Sayısal Puan 0,75 0,25
ALES Sözel Puan 0,25 0,75
ALES Eşit Ağırlık Puan 0,50 0,50